sobota, 2 lutego 2013

Bakłażan




Czy wiecie, że bakłażan uważany jest za afrodyzjak. W niektórych państwach 10 marca obchodzone jest tzw. święto Bakmana, któremu towarzyszy zazwyczaj jedzenie wielkich ilości bakłażanów. Bakłażan czyli Black Beauty – Czarna Piękność.

Składniki:
·         2 bakłażany
·         Pieczarki
·         1 duża cebula
·         Parmezan
·         Garść orzeszków piniowych
·         Natka pietruszki
·         Sól
·         Pieprz
·         Rozmaryn
·         Oliwa z oliwek
·         masło
Przygotowanie:
Bakłażany przekrawamy na pół wzdłuż. Wydrążamy je, najlepiej łyżką o ostrych brzegach, tak aby powstały miseczki(zob. zdjęcia niżej). Środek smarujemy oliwą, posypujemy przyprawami, solą, pieprzem, rozmarynem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym we wcześniej nagrzanym piekarniku na 220 C przez 30 min.
W międzyczasie, przygotowujemy farsz. Cebulę i pieczarki przesmażamy na maśle. Kroimy w kostkę miąższ z bakłażanów i dodajemy do przesmażonej cebuli i pieczarek, kontynuujemy smażenie. Na koniec posypujemy natką pietruszki, solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Gdy bakłażany już są gotowe, faszerujemy je, posypujemy startym parmezanem i orzeszkami piniowymi. Zapiekamy w piekarniku, tym razem na 180C przez 15 min. Gotowe
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz