Czy wiecie, że bakłażan uważany jest za afrodyzjak. W niektórych państwach 10 marca obchodzone jest tzw. święto Bakmana, któremu towarzyszy zazwyczaj jedzenie wielkich ilości bakłażanów. Bakłażan czyli Black Beauty – Czarna Piękność.
Składniki:
· 2 bakłażany
· Pieczarki
· 1 duża cebula
· Parmezan
· Garść orzeszków piniowych
· Natka pietruszki
· Sól
· Pieprz
· Rozmaryn
· Oliwa z oliwek
· masło
Przygotowanie:
Bakłażany przekrawamy na pół wzdłuż. Wydrążamy je, najlepiej łyżką o ostrych brzegach, tak aby powstały miseczki(zob. zdjęcia niżej). Środek smarujemy oliwą, posypujemy przyprawami, solą, pieprzem, rozmarynem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym we wcześniej nagrzanym piekarniku na 220 C przez 30 min.
W międzyczasie, przygotowujemy farsz. Cebulę i pieczarki przesmażamy na maśle. Kroimy w kostkę miąższ z bakłażanów i dodajemy do przesmażonej cebuli i pieczarek, kontynuujemy smażenie. Na koniec posypujemy natką pietruszki, solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Gdy bakłażany już są gotowe, faszerujemy je, posypujemy startym parmezanem i orzeszkami piniowymi. Zapiekamy w piekarniku, tym razem na 180C przez 15 min. Gotowe
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz