czwartek, 14 lutego 2013

Leczo



Bradzo lubię dania jednogarnkowe, oszczedzają czas no zmywnie też :) Dziś na obiad leczo, lubicie? Ja bardzo, ale pod warunkiem ze jest pikantneeee...


Składniki:
·         1/3 szkl. Ryżu
·         Ok. 7 cienkich wędzonych kiełbasek
·         5 szalotek
·         Papryka chilli
·         Łyżka imbiru, startego
·         3 ząbki czosnku
·         3 papryki
·         Puszka kukurydzy
·         Fenkuł
·         2 cukinie
·         Dynia piżmowa
·         ½ szkl mleczka kokosowego
·         2 kubki warzywne (kubki rosołowe)
·         Pieprz

Przygotowanie:
Paprykę chilli i kiełbaski kroimy w talarki, czosnek w małą kosteczkę, szalotki kroimy w paseczki a imbir ścieramy na małych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, na to wrzucamy papryczkę chilli, kiełbaski, szalotki, czosnek i imbir i smażymy, aż kiełbaski się zarumienią i cebula zmięknie.
Papryki, dynię, cukinie, fenkuł kroimy w większą kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy przez ok. 5 min. W międzyczasie rozpuszczamy kubki warzywne w ½ szklanki ciepłej wody i dolewamy do warzyw wraz z ½ szkl mleczka kokosowego, mieszamy dokładnie, po czym dodajemy ryż i gotujemy ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie a ryż się ugotuje. Gotowe.
Smacznego :)

1 komentarz: