piątek, 6 września 2013

Golonka


Miałam ochotę na konkretny kawałek mięsiwa. I padło na golonkę. Długo zastanawiałam się jak ją zrobić. Jest tyle różnych przepisów, receptur.  Mieliśmy trochę piwa, więc trzeba było użyć, trochę spiliśmy golonę :) Była smaczna. Konkretna. I dużo jej było. Tak miało być.

Składniki:
  • 2 golonki
  • 4 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
  • sól ziołowa
  • świeży pieprz
  • 2 szklanki piwa
Przygotowanie:
  • Golonki myjemy, ja również odkrawam skórę. Osuszamy.
  • Doprawiamy sola ziołową i pieprzem, smarujemy dokładnie musztardą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180C.
  • Wkładamy golonki do naczynia żaroodpornego i polewamy szklanką piwa. Wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy pierwsza godzinę pod przykryciem, potem zdjąć wieko, podlać piwem i piec przez następne 1,5 h.
Gotowe

Smacznego

8 komentarzy:

  1. świetny przepis, moja się już marynuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A moja wlasnie siedzi w piekarniku;)

    zobaczymy czy bedzie jadalna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. bez skory? okropne.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie każdy lubi skórę z golonki, osobiście też nie jadam ale u mnie się nie marnuje, bo narzeczony je za nas dwóch. :) dobry przepis !

    OdpowiedzUsuń
  6. nie każdy lubi skórę z golonki, osobiście też nie jadam ale u mnie się nie marnuje, bo narzeczony je za nas dwóch. :) dobry przepis !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń