środa, 11 września 2013

Pieczarkowy kurczak



Składniki:
(porcja dla 2)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400g pieczarek
  • kilka świeżych gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniacznej
  • łyżka masła, najlepiej klarowanego
Przygotowanie:

Piersi kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem, i listkami świeżego tymianku ( ok 4 gałązek).
Nagrzewamy patelnię z łyżką masła, smażymy kawałki piersi. Po ok 5 min, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, kontynuujemy smażenie. Gdy mięso i pieczarki się zarumienią, dolewamy ok 1 szklankę wody z mąką ziemniaczaną. dusimy przez chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Gotowe

Smacznego :)

1 komentarz: