poniedziałek, 9 września 2013

Gulasz wołowy



Składniki:
  • 0,5 kg wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka śmietany
  • świeży koperek
  • łyżka masła, najlepiej klarowanego
Przygotowanie:

  • Wołowinę myjemy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy mięso, smażymy aż się dobrze zarumieni. Zalewamy wodą (w zalezności ile chcemy otrzymac sosu), dusimy wołowinę, aż zmiękknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ok 10 min dolewamy rozrobioną w zimnej wodzie mąkę i śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, dorzucamy świeżo pokrojony koperek. Podajemy z ziemniakami i opcjonalnie z surówką. Gotowe.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz