sobota, 15 czerwca 2013

Sernik




Składniki:
·         Paczka podłużnych biszkoptów
·         1 kg sera półtłustego
·         8 jajek
·         400 g cukru
·         150g masła
·         Budyń śmietankowy
·         Zapach cytrynowy
·         Cukier puder
·         Woda
·         Sok z cytryny

Przygotowanie:
Ser mielimy 2 razy. Margarynę, cukier i żółtka ucieramy, aż utworzy się jednolita masa. Potem dodajemy zmielony ser i opakowanie budyniu, miksujemy.
W osobnej misce ubijamy białka, na pianę, i dodajemy do masy serowej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170C i pieczemy ok. 50-60 min.
Na koniec robimy lukier, cukier puder, sok z wyciśniętej cytryny i troszkę ciepłej wody. Polewamy tym sernik. Gotowe.
Smacznego

8 komentarzy:

  1. Sernik to takie ciasto którego nigdy nie odmawiam, Twój wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a biszkopty to tylko na dnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, biszkopty układam na dno, jako spód, i zalewam na wierzch ciastem.

      Usuń
    2. Mam rozumieć ,że na biszkopty wlewasz ser i koniec a piszesz zalewam ciastem chyba sie pomyliłaś Olu dopytuję ponieważ sernik wyglada b.apetycznie i chce zrobić na ten weekend inny niz robiłam dotychczas.pozdrawiam

      Usuń
  3. I jeszcze pytanie w składnikach masz 150g masła a w przygotowaniu margaryne myslę ze nie ma to wiekszego znaczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dokladnie, zle sie wyrazilam, biszkopty zalewam masa serowa. Czy uzyjesz masla czy margaryny to nie ma wiekszego znaczenia. Choc ja zwykle uzywam masla. Przepraszam za te niejasnosci w przepisie :) Jesli masz jeszcze jakies pytania,smialo zadawaj. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziekuje serdecznie za odpowiedź - biorę sie za serniczek i jutro napisze jak mi smakuje.pozdrawiam serdecznie z Kamiennej Góry-dolnosląskie.

      Usuń
    3. Ja również bardzo serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń