niedziela, 23 czerwca 2013

Bułeczki ''Scones''




Scones, są to angielskie małe bułeczki, najczęściej na śniadanie. Można je zrobić z suszonymi owocami bądź bez. Są przepyszne J Szczególnie te domowej roboty, kupne nie są tak puszyste i delikatne. Więc dziś zagościły u nas na śniadanie. Smacznego J

Składniki:

(na ok10 małych bułeczek)

·         220 g mąki
·         Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
·         Szczypta soli
·         55 g masła
·         25g cukru
·         150 ml mleka
·         1 jajko, do posmarowania bułek
·         Kilka suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę


Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 220C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Mieszamy razem mąkę, proszek, sól, cukier i masło, wszystko razem rozcieramy. Dolewamy mleko, ugniatamy ciasto, dodajemy śliwki, jeśli ciasto się klei dodajemy trochę mąki. Wycinamy krążki szklanką. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 min.

Można serwować ciepłe, zimne, z konfiturami, czy z masłem.

Smacznego J

1 komentarz:

  1. pysznie wyglądają, chyba się skusze i też sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń