Scones, są to angielskie małe bułeczki, najczęściej
na śniadanie. Można je zrobić z suszonymi owocami bądź bez. Są przepyszne J
Szczególnie te domowej roboty, kupne nie są tak puszyste i delikatne. Więc dziś
zagościły u nas na śniadanie. Smacznego J
Składniki:
(na
ok10 małych bułeczek)
·
220 g mąki
·
Czubata łyżeczka proszku do pieczenia· Szczypta soli
· 55 g masła
· 25g cukru
· 150 ml mleka
· 1 jajko, do posmarowania bułek
· Kilka suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
Nagrzewamy
piekarnik do 220C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy
razem mąkę, proszek, sól, cukier i masło, wszystko razem rozcieramy. Dolewamy
mleko, ugniatamy ciasto, dodajemy śliwki, jeśli ciasto się klei dodajemy trochę mąki. Wycinamy
krążki szklanką. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 min.
Można
serwować ciepłe, zimne, z konfiturami, czy z masłem.
Smacznego
J
pysznie wyglądają, chyba się skusze i też sobie takie zrobię:)
OdpowiedzUsuń