wtorek, 25 czerwca 2013

Diabelsko-słodki kurczak z ananasem



Składniki:

Pierś kurczaka w marynacie:
  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki piperzu cayenne
  • duży ząbek czosnku, starty
  • łyżka startego imbiru
  • łyżka soku z cytryny
Ananas w marynacie:
  • 1 świeży ananas
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru
  • łyżka octu ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
  • ok 3 chilli, pokrojone w drobne talarki
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
  • ugotowany ryż
Przygotowanie:

Pierś pokroić w paseczki, wymieszać ze składnikami marynaty. i odstawić na ok 1h.

Ananasa kroimy na kawałki, mieszamy ze składnikami marynaty, i również odstawić na 1h.

Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodajemy papryczki chilli i smażymy ok 2 min, wrzucamy paseczki kurczaka, podsmażamy przez ok 3 min, co jakiś czas mieszając. Całość odkładamy na talerz.

Do patelni wlewamy pozostałą łyżkę oleju i przesmażamy ananasa ok 3 min, co jakiś czas dolewając po łyżce marynaty.

Po latelni dodajemy kurczaka z papryczkami, i dusimy chwilę wszystko razem. Podajemy z ryżem.

Gotowe. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Kocham takie słodko-słone smaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. To "diabelsko słodki" nieco odstraszyło mnie, ale wygląda na pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń