czwartek, 6 czerwca 2013

Pikantne żeberka w miodowo-coca colowej glazurze



Składniki:
  • 400g żeberek
  • sól
  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków
Marynata
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki coca-coli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Smarujemy nią umyte żeberka. Nagrzewamy piekarnik do 180C, mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, łącznie z pozostałą marynatą, szczelnie zamykamy. Pieczemy przez ok 40 min. W międzyczasie gotujemy zimniaki w mundurkach, przez ok 15-20 min na aldente (bardziej miękkie jak twarde). Przekrawamy je na ćwiartki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do ziemniaków, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do czasu, aż żeberka są gotowe.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz