poniedziałek, 4 listopada 2013

Pomarańczowy kurczak na piwie


Najbardziej lubię kurczaka z bardzo chrupiącą skórką, jak pergamin. Kurczak z tego przepisu właśnie taki jest. Aromatyczny i delikatny. Pomarańcze nadają fajny posmak i trochę słodyczy. Polecam :)

Składniki:

• Ok. 2 kg Kurczak
• Piwo w butelce
• 3 pomarańcze
• 3 łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• Sól
• Pieprz

Przygotowanie:

• Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
• Z jednego pomarańcza wyciskamy sok i polewamy nim kurczaka, następnie doprawiamy słodką papryką, wędzoną, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
• Piekarnik nastawiamy na 180C.
• Butelkę piwa myjemy pod ciepłą wodą i odklejkamy wszystkie naklejki.
• Kurczaka nakładamy na butelkę, na brytfankę kładziemy 2 przepołowione pomarańcze i pieczemy przez 2 godz.

5 komentarzy:

  1. Czyżby Corona? :) Uwielbiam drób w pomarańczach, zawsze na święta :) Tym razem muszę zrobić takiego na butli :D Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne połączenie:) mnie jakoś bardziej smakuje z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jablkami tez pewnie smakuje super, musze wyprobowac :)

      Usuń