środa, 6 listopada 2013

Krem z pieczonej papryki


Dzisiaj chcę Wam zaproponować, krem z pieczonej papryki. Jest pyszny! Wyśmienity i rozgrzewający! W sam raz na chłodne, zimne pogody.. i długie wieczory.  Pierwszy raz go przygotowywałam, i z pewnością nie ostatni.

Składniki:

• 6 papryk (najlepiej czerwone, można pomieszać z żółtą lub pomarańczową)
• 1,5 rosołu ( można z kostki rosołowej)
• Łyżeczka papryki wędzonej w proszku
• Pieprz świeżo zmielony
• Cebula
• Masło
• 3 ząbki czosnku
• Liść laurowy

Przygotowanie:

• Nastawiamy piekarnik do 200C, papryki myjemy i zawijamy w folię aluminiową, pieczemy przez 40 min. Następnie wyjmujemy z piekarnika, gdy przestygną, łapiemy na ogonek i wyciągamy środek, powinien łatwo odejść , potem zdejmujemy skórkę.
• Na patelni rozgrzewamy masło, i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Zalewamy rosołem, doprawiamy do smaku pieprzem, zmieloną wędzoną papryką, dodajemy pieczone papryki, ząbki czosnku i liść laurowy, gotujemy przez ok. 30.
• Zupę miksujemy na gładki krem.

Gotowe
Smacznego

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) świetny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Najlepiej uzyc mieszanke czerwonych, zoltych badz pomaranczowych papryk, aby uzyskac fajny kolor. Sadze ze po dodaniu np zielonej papryki kolor bylby bardziej brudny, nie apetyczny. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zapowiada się pysznie ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń