poniedziałek, 11 listopada 2013

Cytrynowy łosoś



Czy myślicie już o wigilijnym gotowaniu? Jeszcze jest sporo czasu do Świąt, jednak mam dla Was Wigilijną propozycję, jest to cytrynowy łosoś ze świeżym tymiankiem, rodzaj tymianku, który użyłam pochodzi z mojej hodowli, i jest on również o cytrynowym aromacie, za pewne możecie taki kupić, jeśli nie to zwykły suszony tez będzie ok. Przyznam, że już nie mogę się doczekać Świąt.. To taki wyjątkowy czas, nastrój..

Składniki:

• 500g świeżego łososia
• Pieprz cytrynowy
• Kilka plasterków cytryny
• Sól
• Kilka gałązek świeżego tymianku
• 3 łyżki whiskey

Przygotowanie:

• Piekarnik nastawiamy na 180C.
• Łososia kroimy w grubsze paski, polewamy whiskey. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Na wierzch kładziemy po gałązce świeżego tymianku.
• Każdy dzwonek łososia układamy na 2 plasterkach cytryny.
• Pieczemy przez 15-20 min.

Gotowe
Smacznego

2 komentarze: