poniedziałek, 4 listopada 2013
Pomarańczowy kurczak na piwie
Najbardziej lubię kurczaka z bardzo chrupiącą skórką, jak pergamin. Kurczak z tego przepisu właśnie taki jest. Aromatyczny i delikatny. Pomarańcze nadają fajny posmak i trochę słodyczy. Polecam :)
Składniki:
• Ok. 2 kg Kurczak
• Piwo w butelce
• 3 pomarańcze
• 3 łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżeczka papryki wędzonej
• Sól
• Pieprz
Przygotowanie:
• Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
• Z jednego pomarańcza wyciskamy sok i polewamy nim kurczaka, następnie doprawiamy słodką papryką, wędzoną, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
• Piekarnik nastawiamy na 180C.
• Butelkę piwa myjemy pod ciepłą wodą i odklejkamy wszystkie naklejki.
• Kurczaka nakładamy na butelkę, na brytfankę kładziemy 2 przepołowione pomarańcze i pieczemy przez 2 godz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czyżby Corona? :) Uwielbiam drób w pomarańczach, zawsze na święta :) Tym razem muszę zrobić takiego na butli :D Super!
OdpowiedzUsuńTak, Corona :) kurczak na butli wysmienity :)
Usuńfajne połączenie:) mnie jakoś bardziej smakuje z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńZ jablkami tez pewnie smakuje super, musze wyprobowac :)
UsuńPyszny kurczak :)
OdpowiedzUsuń