środa, 19 marca 2014

Wieprzowina po chińsku w imbirowym sosie



Wybaczcie, że nie pisałam przez tak długo..

Dziś chcę Wam zaproponować polędwiczkę wieprzową w sosie imbirowym podawany z ryżem. Delikatne mięso z wyśmienitym rozgrzewającym sosem z warzywami. To co nam trzeba na jeszcze chłodne wieczory.
Składniki:
500 g polędwicy
Papryka czerwona
Papryka zielona
2 marchewki
2 kapusty pak choi lub 1 mała lodowa sałata
Olej sezamowy
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka imbiru w proszku
Szklanka wody
Sól, pieprz
Ryż

Przygotowanie:

Gotujemy ryż w osolonej wodzie.
Mięso myjemy, suszymy ręcznikiem kuchennym i kroimy w paski. Następnie przyprawiamy 1 łyżeczką  imbiru i obtaczamy w czubatej łyżeczce mąki. Na patelni podgrzewamy olej sezamowy i smażymy mięso, aż się zarumieni.

Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w paski marchew, paprykę, kapustę pak choi lub sałatę lodową i sos hoisin, kontynuujemy smażenie przez ok 5 min, często mieszając. Następnię dolewamy 200ml wody, doprawiamy resztą imbiru, solą, pieprzem. Potrawę dusimy przez ok 7 min. Na koniec rozrabiamy mąkę w ok 50ml wody i dodajemy do sosu aby zgęstniał. Podajemy z ryżem.

Gotowe. Smacznego J

4 komentarze:

  1. wygląda smacznie, lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. OOOOOOOOO MEGA! UWIELBIAM TAKIE SMAKI!!!

    WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawde smaczne, polecam I dziekuje za mily komentarz :)

      Usuń