Wybaczcie, że nie
pisałam przez tak długo..
Dziś chcę Wam
zaproponować polędwiczkę wieprzową w sosie imbirowym podawany z ryżem.
Delikatne mięso z wyśmienitym rozgrzewającym sosem z warzywami. To co nam
trzeba na jeszcze chłodne wieczory.
Składniki:
500 g polędwicy
Papryka czerwona
Papryka zielona
2 marchewki
2 kapusty pak choi lub 1 mała lodowa
sałata
Olej sezamowy
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka imbiru w proszku
Szklanka wody
Sól, pieprz
Ryż
Przygotowanie:
Gotujemy ryż w
osolonej wodzie.
Mięso myjemy,
suszymy ręcznikiem kuchennym i kroimy w paski. Następnie przyprawiamy 1 łyżeczką
imbiru i obtaczamy w czubatej łyżeczce
mąki. Na patelni podgrzewamy olej sezamowy i smażymy mięso, aż się zarumieni.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w paski marchew, paprykę, kapustę pak choi lub sałatę lodową i sos hoisin, kontynuujemy smażenie przez ok 5 min, często mieszając. Następnię dolewamy 200ml wody, doprawiamy resztą imbiru, solą, pieprzem. Potrawę dusimy przez ok 7 min. Na koniec rozrabiamy mąkę w ok 50ml wody i dodajemy do sosu aby zgęstniał. Podajemy z ryżem.
Gotowe. Smacznego
J
wygląda smacznie, lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za mily komentarz :)
UsuńOOOOOOOOO MEGA! UWIELBIAM TAKIE SMAKI!!!
OdpowiedzUsuńWWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Naprawde smaczne, polecam I dziekuje za mily komentarz :)
Usuń