Składniki:
4 łyzki oliwy
1 duża cebula
Sól
Pieprz
½ łyżeczki cynamonu
Łyżeczka imbiru w proszku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
250ml wina czerwonego
125ml wody
2 łyżki miodu
130 g suchych moreli
600g wołowiny
½ szklanki couscous
Garść świeżej kolendry
Mąka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Wołowinę kroimy w kostkę, obtaczamy mąką i podsmażamy na oliwie przez ok 5 min, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy miód i morele.
Na oliwie podsmażamy przez ok 5 min pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sól, pieprz, kmin, cynamon i imbir. Zalewamy winem i gotujemy przez ok 1 min. Całość dodajemy do mięsa.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 10 min, następnie redukujemy temperaturę do 150C, przykrywamy naczynie i kontynuujemy pieczenie przez 1,5 godz. Potem zalewamy 125ml wody, mieszamy. Pieczemy przez nastepne 30 min.
Wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy ½ szklanki kaszy couscous, dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką, aż kasza wchłonie sos wytworzony z potrawy.
Gotowe. Smacznego
pysznie:)
OdpowiedzUsuń