Wyśmienita pieczeń, idealnie nadająca się na świąteczny obiad. Uwielbiam takie dania, warzywa nadają wyrazistości i powodują, że mięso nie robi się suche. Waszym gościom z pewnością przypadnie do gustu. Polecam
Składniki:
- 1 kg wołowego mielonego mięsa
- 25g masła
- 3 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
- 2 marchewki, drobno pokrojone w kostkę
- 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę
- 4 pieczarki, starte na tarce
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 ubite jajka
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 6 łyżek ketchupu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy, plus do posmarowania formy
- suszone śliwki
- Na patelni roztapiamy masło z łyżką oliwy i czosnkiem. Dodajemy wszystkie warzywa, dusimy na średnim ogniu przez ok 10 min, często mieszając, aż woda odparuje.
- Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zioła, ketchup i pieprz cayenne, czekamy aż wystygnie.
- Nagrzewamy piekarnik do 160 C, i smarujemy podłużną formę oliwą.
- Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy warzywa z patelni, jajka, sól, pieprz i bułkę tartą, całość dokładnie mieszamy.
- Wykładamy masą posmarowaną wcześniej oliwą formę, pieczemy 30 min.
- W międzyczasie w małej miseczce mieszamy 2 łyżki ketchupu i musztardę, i po upływie 30 min smarujemy tym wierzch naszej pieczeni, na środek układamy suszone śliwki i kontynuujemy pieczenie przez następne 35-45 min.
Smacznego
no nie, leki na przeczyszczenie przy przepisie? to juz przegięcie. więcej tu nie zajrzę.
OdpowiedzUsuńAle pysznie ;-) pieczeń wygląda smakowicie, mam nadzieję, że uda mi się również takie arcydzieło zrobić! dzięki za inspiracje!
OdpowiedzUsuńBradzo dziekuje za mily komentarz, ciesze sie ze moglam kogos zainspirowac :) powodzonka I pozdrawiam serdecznie :)
Usuń