wtorek, 17 grudnia 2013

Pieczeń wołowo-warzywna z suszonymi śliwkami



Wyśmienita pieczeń, idealnie nadająca się na świąteczny obiad. Uwielbiam takie dania, warzywa nadają wyrazistości i powodują, że mięso nie robi się suche.  Waszym gościom z pewnością przypadnie do gustu. Polecam

Składniki:
  • 1 kg wołowego mielonego mięsa
  • 25g masła
  • 3 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
  • 2 marchewki, drobno pokrojone w kostkę
  • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w drobna kostkę
  • 4 pieczarki, starte na tarce
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ubite jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 6 łyżek ketchupu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy, plus do posmarowania formy
  • suszone śliwki
Przygotowanie:

  • Na patelni roztapiamy masło z łyżką oliwy i czosnkiem. Dodajemy wszystkie warzywa, dusimy na średnim ogniu przez ok 10 min, często mieszając, aż woda odparuje.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zioła, ketchup i pieprz cayenne, czekamy aż wystygnie.
  • Nagrzewamy piekarnik do 160 C, i smarujemy podłużną formę oliwą.
  • Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy warzywa z patelni, jajka, sól, pieprz i bułkę tartą, całość dokładnie mieszamy.
  • Wykładamy masą posmarowaną wcześniej oliwą formę, pieczemy 30 min.
  • W międzyczasie w małej miseczce mieszamy 2 łyżki ketchupu i musztardę, i po upływie 30 min smarujemy tym wierzch naszej pieczeni, na środek układamy suszone śliwki i kontynuujemy pieczenie przez następne 35-45 min.
Gotowe
Smacznego

3 komentarze:

  1. no nie, leki na przeczyszczenie przy przepisie? to juz przegięcie. więcej tu nie zajrzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie ;-) pieczeń wygląda smakowicie, mam nadzieję, że uda mi się również takie arcydzieło zrobić! dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bradzo dziekuje za mily komentarz, ciesze sie ze moglam kogos zainspirowac :) powodzonka I pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń