piątek, 20 grudnia 2013

Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burguncku



Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burguncku. Jest to tradycyjna francuska potrawa, najczęściej podawana na Święta Bożego Narodzenia. Pochodzi ona jak nazwa wskazuje z regionu Burgundia. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to jeden z najlepszych przepisów na wołowinę jakie do tej pory miałam okazję jeść. Mięso jest wyśmienite. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze, powoduje, że mięso staje się mięciutkie i kruche, sos dodaje wyrazu, oryginalnego smaku. I z pewnością zakróluje w Boże Narodzenie na naszym stole. Będę powracać do tego przepisu przy każdych Świętach.

Składniki:

·         1 kg wołowiny
·         120g boczku
·         2 marchewki
·         10 małych cebulek
·         2 listki laurowe
·         Świeża natka pietruszki
·         3 ząbki czosnku
·         Kilka gałązek tymianku
·         pieprz
·         Łyżka przecieru pomidorowego
·         Oliwa z oliwek
·         Mąka
·         Masło
·         1,5 szklanki wina
·         1 szklanka buliony wołowego

Przygotowanie:

·         Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące.
·         Na patelni podgrzewamy  łyżkę oliwy i smażymy boczek, pokrojony w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
·         Na tej samej patelni i oliwie smażymy mięso na brązowy kolor.
·         Przekładamy do naczynia z boczkiem.
·         Marchewki pokrojone w talarki i cebulki  przesmażamy przez ok. 3 min wciąż na tej samej patelni . Dodajemy do naczynia.
·         Na patelni robimy zasmażkę, czubata łyżka masła z czubatą łyżką mąki.
·         W naczyniu rozrabiamy bulion wołowy z winem i przyprawami: pieprzem, liście laurowe, pietruszką, przecierem pomidorowym, czosnkiem. I mieszamy z zasmażką. Całość dodajemy do naczynia, całość mieszamy.
·         Nastawiamy piekarnik na 200C i pieczemy bez przykrycia przez 5 min, nakrywamy przykryciem, redukujemy temp do 150C i pieczemy 2 godz.
             Gotowe

            Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz