środa, 5 lutego 2014

"Bądz moją walentynką"







Dziś kolejny Walentynkowy pomysł. Torcik malinowy na czekoladowym spodzie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Jest delikatny, puszysty, wyśmienity. Idealny na 14 lutego, aby zachwycić partnera. Jestem ciekawa jak Wy celebrujecie ten dzień... Pamiętam, od lat u mnie w rodzinie był bardzo obchodzony, może troszkę inaczej, nie tuzinkowo, gdyż my go zawsze obchodzimy jako nie tylko dzień zakochanych, ale rownież jako dzień miłości, do mamy, babci, dziadka, cioci, czy siostry i brata. Czyż nie jest wyjatkowy?

Składniki:

Biszkopt

·         2 duże lub 3 małe jajka
·         2 łyżki kakao
·         45 g mąki pszennej
·         45g mąki ziemniaczanej
·         ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
·         ½ szklanki cukru

Masa malinowa

·         500 g serka mascarpone
·         300 ml smietany kremowki
·         6 łyżek cukru pudru
·         80 ml miodu
·         500g malin mrożonych

Dodatkowo:

·         Blaszka w ksztalcie serca
·         Olej w sprayu
·         4 lyżki wiśniówki

Przygotowanie:

Cukier ubić z jajkami na białą masę przez ok 10 min. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dobrze wymieszać, aż składniki sie połączą. Brytfankę spryskujemy olejem w sprayu lub opcjonalnie smarujemy masłem. Piec w nagrzanym piekarniku do 160C przez 20-30 min do suchego patyczka.

Dobrym, pstrym nożem odcinamy kawałek wierzchu naszego biszkoptu do wyrównania. Tą odciętą cześć kruszymy w palcach ma małe kawałeczki, czasem gdy jest za świeży, nie chce sie kruszyć, wtedy najlepiej zostawić na parę godzin, aż wyschnie, wtedy bez problemu pokruszyć.

Masa malinowa:

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukru pudru. Następnie dodać po łyżce serka mascarpone, miód różowy barwnik. Gdy masa będzie dobrze wymieszana dodać maliny. Na koniec całość wymieszać łyżką, aby maliny sie nie pomiażdżyły. Biszkopt nasączyć wiśniówką, masę przelać na biszkopt.  Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki.

Gotowe

Smacznego

4 komentarze:

  1. rewelacyjne ciasto, pycha:d

    OdpowiedzUsuń
  2. słodka pychotka pełna miłości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten torcik zrobiłem na urodziny żony. Zamiast malin dałem mrożone poziomki z Pińczowa, bo takie miałem pod ręką. Blaszki nie mam w kształcie serca, ale zrobiłem w okrągłej tortownicy. Torcik wszystkim bardzo smakował. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa, i cieszy mnie ogromnie, że torcik smakował. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń