wtorek, 21 stycznia 2014

Czekoladowa fantazja




Juz niedlugo dzien Swietego Walentego, czyli dzien zakochanych. Pewnie nie jedno z Was zastanawia sie co przygotowac dla swojej drugiej polowki. Dzien zakochanych jest obchodzony juz od sredniowiecza w polodniowo zachodniej czesci Europy. Do Polski ten zwyczaj przyszedl dopiero w latach 90 XX wieku z kultury francuskiej I krajow anglosaskich.

Ja dzis zapraszam Was na torcik mojego autorstwa "Czekoladowa fantazja". Mam nadzieje ze Was zainspiruje :)

Składniki:

Biszkopt

·         2 duże lub 3 małe jajka
·         2 łyzki kakao
·         45 g mąki pszennej
·         45g mąki ziemniaczanej
·         ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
·         ½ szklanki cukru

Masa czekoladowa

·         500 g serka mascarpone
·         400 ml śmietany kremówki
·         żelatyna
·         4 łyżki cukru pudru
·         Tabliczka gorzkiej czekolady 150g
·         Czubata łyżka kakao

Poncz do biszkoptu:

·         5 łyżki gorącej wody
·         1 łyżka soku z cytryny
·         2-3 łyżki cukru
·         2 łyżki wódki

Dodatkowo:
·         Blaszka w kształcie serca
·         Olej w sprayu/oliwa lub masło do posmarowania blaszki
·         Łyżeczka kakao do posypania na wierzch
Przygotowanie:

Cukier ubić z jajkami na biała masę przez ok 10 min. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dobrze wymieszać, aż składniki się połączą. Brytfankę spryskujemy olejem w sprayu lub opcjonalnie smarujemy masłem. Piec w nagrzanym piekarniku do 160C przez 20-30 min do suchego patyczka.

Masa czekoladowa

Czekoladę połamać na małe kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.

Mieszamy składniki ponczu i nasączamy nim biszkopt.

W małym garnuszku zagotować 2 łyżki żelatyny z 1/3 kubka wody, po zagotowaniu dodać ok. 4 łyżki serka maskarpone i razem całość dobrze połączyć. Odstawić do ostygnięcia (uwaga nie może się ściąć)

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać po łyżce cukru pudru potem dodawać po łyżce resztę serka mascarpone. Przestygnięta czekoladę dodać do masy cały czas mieszając. Przestygniętą żelatynę połączyć z masa czekoladowa, po czym całość przełożyć na biszkopt. Wierzch posypać kakao.

Wstawiamy do lodówki.

Uwaga: Płatki róży służą tylko do dekoracji

8 komentarzy:

  1. Pyszny torcik,ja również taki robiłam ale z przepisów kuchni Lidla,ciasto wyszło równie piękne jak pani.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe serduszko ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ pyszności u Ciebie! :) torcik idealny również na Dzień Babci i Dziadka :)

    OdpowiedzUsuń