niedziela, 5 maja 2013

Bruschetta z pomidorami



Dziś niedziela i przedstawiam Wam "pyszny" pomysł na śniadanko. Za sprawą pomidorów, oliwy, bazylii i czosnku jest bardzo aromatyczne. I szybkie w przyrządzeniu. Mam nadzieję, że u Was również zagości. Polecam.

Składniki:
  • 1 pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • czerstwa bułka/ciabatta/bagietka
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Pomidora oparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy bazylię pokrojoną w drobne paseczki, starty ząbek czosnku, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Mieszamy wszystko razem.

W międzyczasie nagrzewamy patelnię, najlepiej grillową. Bułkę, przekrawamy na pół, połówki polewamy łyżką oliwy i smarujemy pozostałym ząbkiem czosnku, przypiekamy na patelni. Gdy bułka jest już zarumieniona, nakładamy na wierzch pomidory. Gotowe.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz